Fold mountains

UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions About Physical Geography

In this article, get the 10 most important questions on the subject of the mountains of India of Indian geography. Candidates for the UPSC Civil Services Prelims 2021 exams can solve these questions to test their knowledge of this geography topic.

The Himalayas are the young folded mountains. It is the highest mountain range in the world. Then there are the central highlands, the peninsular plateaus that host a wide range of highs and lows. The mountains are home to a wide variety of flora and fauna and form an important part of the Indian continent. The mountains of India are an important topic in the UPSC IAS Prelims Geography Program. To help aspirants in their preparation, we have provided Top 10 Top 10 Questions on the Topic of India Mountains of Indian Geography for UPSC Prelims 2021. These questions have been prepared by Subject Matter Expert according to latest UPSC Prelims exam template.

Also Read: Important Topics To Study From Indian Physical Geography

Question 1: Identify the mountain range with the characteristics mentioned below.

  1. The coldest place in India, Dras is located in this beach.
  2. Mana Pass is one of the most famous passes in the chain.

Select the correct code:

(a) Ladakh

(b) Pir Panjal

(c) Zaskar

(d) Shiwalik

Answer: c

Explanation:

The Zaskar Range is located on the border between the Ladakh region of Kashmir and the other two regions of the state, namely the Jammu region and the Kashmir valley. Famous passes: Shipki, Lipu Lekh (Lipulieke) and Mana Pass

Question 2: Consider the following statements regarding Rajmahal Hills:

  1. The hill is located in the Aravalli in the region of Rajasthan.
  2. It is made up of lava basalt rocks.

Which of the statements given is / are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: b

Explanation:

The Rajmahal Hills are located in Jharkhand and are made up of lava basalt rocks. It is the junction point of the Ganges.

Question 3: Which of the following hills is also known as elephant hills?

(a) Nilgiri Hills

(b) Anamalai Hills

(c) Hills of Girnar

(d) Palani Hills

Answer: b

Explanation:

Anamalai Hills are also known as Elephant Hills. It is a mountain range in the Western Ghats in Tamil Nadu and Kerala with the highest peak Anamudi.

Question 4: Consider the following statements:

  1. The Karakoram Range is a sub-chain of the Himalayan Hindu Kush Range.
  2. The cold desert of India Leh is in this range.
  3. The Biafo Glacier is also found in the Karakoram Range.

Which of the statements given is / are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(All the foregoing.

Answer: c

Explanation:

Facts about the Karakoram range:

  1. A sub-range of the Himalayan range of Hindu Kush
  2. K2, the second highest peak in the world is located here
  3. Famous glaciers: Siachen Glacier, Biafo Glacier
  4. The Karakoram Range spans the borders between Pakistan, India and China
  5. Located in the regions of Gilgit-Baltistan (Pakistan), Ladakh (India) and the region of Xinjiang (China)

Ques 5: Consider the following statements regarding the Aravalli chain:

  1. It crosses the states of Rajasthan, Haryana and Delhi.
  2. The highest peak in Aravallis is Dhoopgarh.

Which of the statements given is / are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: d

Explanation:

The Aravalli Hills cross Gujarat, Rajasthan, Haryana, and Delhi, known as the Mewar Hills.

Highest peak: Gurushikhar, Mt Abu

Question 6: Match the following

Together i

  1. Shipki La
  2. Bara Lacha La
  3. Nathu La
  4. Bomdila Pass

Set II

  1. Between Tezpur and Tawang, Arunachal Pradesh
  2. Between India and China (Entrance to the Chumbi Valley), Sikkim
  3. Between Kyelang and Leh, Himachal Pradesh
  4. The Sutlej River enters India from Tibet

Coded:

a B cd

  1. 1 2 3 4
  2. 4 3 2 1
  3. 4 1 3 2
  4. 1 4 2 3

Answer: b

Explanation:

The correct match is given below-

Shipki La- River Sutlej enters India from Tibet

Bara Lacha La-Between Kyelang and Leh, Himachal Pradesh

Nathu La- Between India and China (entrance to the Chumbi Valley), Sikkim

Bomdila Pass – Between Tezpur and Tawang, Arunachal Pradesh

Question 7: Which of the following is a group of hills located south of Kaziranga National Park?

(a) The Mikir Hills

(b) Hills of Abor

(c) Mishmi Hills

(d) Patkai chain

Answer: one

Explanation:

The Mikir Hills are a group of hills located south of Kaziranga National Park (Assam). It is a part of the Karbi Anglong plateau

Question 8: Consider the following statements regarding the Satpura channel:

  1. It is a series of seven mountains.
  2. Amarkantak is the highest peak in the chain.

Which of the statements given is / is not correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: b

Explanation:

Dhupgarh (1350 m) near Pachmarhi on the Mahadev Hills is the highest peak in the Satpura range. Another important peak is Amarkantak (1,127 m).

Question 9: Associate the following mountain passes with their associated chains:

Past

Mountain chain

(A) Asirgarh Fort Pass

(I) Dhauladhar range

(B) Chorla Ghat Pass

(II) Satpura range

(VS) Goran Ghat

(III) Aravalli range

(D) Indrahar Pass

(IV) Sahyadri range

Select the correct code:

(a) AI, B-II, C-III, D-IV

(b) A-II, B-III, C-IV, DI

(c) A-IV, B-III, C-II, DI

(d) A-II, B-IV, C-III, DI

Answer: d

Explanation:

To read more information on the passes of India, Click here.

Ques 10: The hills of Bharner and Kaimur are important hills of:

(a) Vindhya chains

(b) Satpura range

(c) Sayhadri chain

(d) Dhauladhar range

Answer: one

Explanation:

The Vindhyas continue east as the Bharner and Kaimur Hills. This range acts as a watershed between the Ganga system and the river systems of southern India.

We sincerely hope that the questions asked have helped you in your preparation for the preliminaries. You can also check out the link below to stay up to date with the latest GK quizzes and events.

GK Quiz on Static and Current Daily Events

Also Check: How to Study Indian and World Geography Using Maps?


Source link